Verpakking van garnalen en grapefruit houdt voedsel langer vers

01.03.2016 | Branchenieuws | 724 keer bekeken
Verpakking van garnalen en grapefruit houdt voedsel langer vers

Onderzoekers van National University of Singapore (NUS) hebben een biobased materiaal ontwikkeld dat de houdbaarheid van voedsel kan verlengen.

In de ontwikkeling van het verpakkingsmateriaal is er gebruik gemaakt van het extract van grapefruitzaden en bio-afbreekbare polymeer chitosan, een afvalproduct van de garnalenindustrie. De antibacteriële stoffen in chitosan en grapefruit leiden tot een langzamere ontwikkeling van bacteriën. Dat verlengt de houdbaarheidsdatum van bederfelijke producten. 

Promovendus Tan Yi Min, een van de onderzoekers, ziet ecologische voordelen in de verpakking. "De houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengen leidt tot een vermindering van voedselverspilling," aldus de promovendus in een persbericht.Om de ontwikkelde technologie te verbeteren willen de onderzoekers meer studies uitvoeren. Ook onderzoeken ze mogelijkheden om het biobased materiaal op de markt te brengen. 

Garnalen
Eerder kwamen Cubaanse onderzoekers met een eetbare beschermlaag gemaakt van chitosan. Door de film aan te brengen op groenten en fruit wordt het eten na de oogst beschermd tegen ziektes en bederf. Spaanse onderzoekers maakten het in 2015 mogelijk met een spray om voedsel te voorzien van een beschermlaag. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren