Verpakkingen hoogste prioriteitsscore bij terugdringen microplastics

04.11.2014 | Branchenieuws | 856 keer bekeken

Verpakkingen hebben de hoogste prioriteitsscore als het gaat om het terugdringen van microplastics. Dat staat in een nieuw rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het rapport worden verschillende factoren die invloed hebben op de verspreiding van microplastics onder de loep genomen.

Het rapport is alleen gebaseerd op plastics met een petrochemische oorsprong. Dat betekent dat biobased kunststoffen niet zijn meegewogen.

In Nederland wordt 1.8 miljoen ton plastic omgezet. De verpakkingsindustrie is de grootste verbruiker van plastic: 39.4% van de totale hoeveelheid plastic komt van verpakkingen. 62.2% van het ingezamelde plastic afval bestaat uit verpakkingen.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn zeer kleine, nauwelijks voor het oog zichtbare deeltjes plastic die vrijkomen door het wereldwijde gebruik van plastic. Jaarlijks komt naar schatting 10 tot 20 miljoen ton plastic via verschillende routes in het milieu terecht. Dit plastic is een belangrijk bron voor het ontstaan van microplastics.

Om de verspreiding en creatie van microplastics te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kan er gekeken worden naar de bron van de verspreiding, of verschillende punten op de verspreidingsroute.

Plastic kan vrijkomen tijdens productie, tijdens of na gebruik of bij op- en overslag tussen deze fasen.

Een groot deel van het ingezamelde plastic in Nederland wordt gerecycled (33%) of gebruikt voor energieopwekking (60%), de resterende 7% wordt gestort. Een belangrijke bron van plastic in het milieu is echter het niet ingezamelde afval; plastic dat achteloos wordt weggegooid of achtergelaten of dat is verwaaid bij inzamelpunten (onvoldoende capaciteit prullenbakken).

De prioriteitsscore:

De prioriteitsscore geeft aan voor welke bronnen effectieve emissiereducerende maatregelen genomen kunnen of zouden moeten worden, bijvoorbeeld door het maken van afspraken met industrieën, het implementeren van productregels, of door publieksvoorlichting.

Verpakkingen krijgen een prioriteitsscore van 9,; de hoogste score van de verschillende factoren. Die prioriteitsscore is gebaseerd op de hoeveelheid van het afval, de mogelijkheden voor reductie en de aandacht in de maatschappij voor deze vorm van plastic afval. Verpakkingsmateriaal heeft de hoogste prioriteit, dankzij de grote hoeveelheden plastic waar het om gaat (62% van het ingezamelde plastic afval bestaat uit verpakkingsmateriaal), de technische mogelijkheden voor emissiereductie én het publieke bewustzijn en media-aandacht voor plastic afval.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren