Verpakkingen met warmere kleuren het aantrekkelijkst

12.04.2017 | Branchenieuws | 1164 keer bekeken
Verpakkingen met warmere kleuren het aantrekkelijkst

Over het algemeen worden lightproducten verpakt in een lichtblauwe verpakking. Uit onderzoek van Humane voeding blijkt dat blauw niet de juiste kleurkeuze is, maar dat de deelnemers de verpakkingen met warmere, verzadigde en minder heldere kleuren het aantrekkelijkst vinden. Door de kleur van de verpakking te veranderen wordt een gezond product aantrekkelijker voor de consument.

Humane voeding onderzocht in samenwerking met Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO), Unilever en Friesland Campina hoe je gezondere producten aantrekkelijker kunt maken door de kleur van de verpakking aan te passen. Onderzoekster Tijssen: "Op deze manier kunnen we mensen een zetje in de goede richting te geven, zonder dat je daarbij de keuzemogelijkheden beperkt." 

"Er was niet één kleureigenschap die eruit sprong", zegt onderzoekster Tijssen. "Het gaat vooral om de combinatie en het kan ook per product verschillen welke het zwaarst meeweegt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere eigenschappen van de verpakking die hier een rol in spelen, zoals vorm, merk, prijs en label." De resultaten van dit onderzoek zijn volgens Tijssen vooral relevant voor consumenten die wat minder gezondheidsbewust zijn en vooral kiezen op basis van smaak. Tijssen verwacht niet dat het veranderen van de verpakking ertoe leidt dat de producten niet meer herkent worden in de schappen. "De groep die deze producten koopt, denkt over het algemeen al meer na over de keuze en zal ook vaak de etiketten lezen."

Tijssen kijkt momenteel naar de langetermijneffecten van kleuraanpassingen. Volgens haar kan je er niet vanuit gaan dat mensen geen andere associaties gaan maken, bijvoorbeeld op label en niet op kleur. "Daarom is het belangrijk dat een product de verwachtingen waarmaakt. Je kunt het in de mooiste kleuren verpakken, maar als het niet smaakt dan zullen mensen het niet nog een keer kopen."  

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren