Verpakkingsmachines belangrijk voor Nederlandse export

08.02.2017 | Branchenieuws | 636 keer bekeken
Verpakkingsmachines belangrijk voor Nederlandse export

Uit cijfers van het CBS is gebleken dat de verkoop van Nederlandse machines en machineonderdelen, met een omzet van bijna 13 miljard euro, de koploper was in de Nederlandse export in 2015. Verpakkingsmachines staan op de vierde plek op de lijst van machines met de meeste exportwaarde.

Machines voor de productie van computerchips staan op de eerste plek. Deze verkoop bedroeg bijna een kwart van de totale exportwaarde. Machines voor luchtbehandeling, zoals compressoren en koelinstallaties staan daarna op de lijst. Op de derde plaats komen apparaten voor vleesverwerking en machines voor andere voedingsmiddelen.

De FME, vereniging van ondernemers uit de technische industrie, heeft in een verklaring laten weten dat er een overheidsinvestering van 1 miljard moeten komen in technisch onderzoek en onderwijs. De FME stelt dat de Nederlandse industriële bedrijven nu tot de top van de wereld behoren, maar de er veel concurrentie is. Er is weinig technisch talent en er is jarenlang bezuinigd op wetenschappelijk onderzoek. "De industrie moet 'nieuwe oplossingen kunnen vinden voor grote maatschappelijke vraagstukken als verduurzaming, voedselproductie, digitalisering en robotisering."

Ook in 1995 en 2005 stonden machines op nummer op de lijst van de belangrijkste exportgoederen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren