Verpakkingssector verwacht stijging omzet over 2014

06.11.2014 | Branchenieuws | 2237 keer bekeken

Hoewel de crisis nog niet voorbij is, lijkt het erop dat de verpakkingssector weer aardig opkrabbelt. Dat komt naar voren in het Monitoronderzoek Verpakken in Nederland uitgevoerd door Jaarbeurs in samenwerking met het Nederlands Verpakkingscentrum.

Resultaten over 2013

Het herstel van de economie is binnen de verpakkingsindustrie goed voelbaar. Gemiddeld werd er bij leveranciers van bijvoorbeeld verpakkingsmachines of verpakkingsmaterialen in 2013 een omzetgroei van 3,7% gerealiseerd. Dat is een zichtbare stijging ten opzichte van 2012. Ook voor afnemers van verpakkingsmachines of verpakkingsmaterialen was 2013 een goed jaar. Meer dan 60 procent van de afnemers heeft een omzetstijging gerealiseerd. De gemiddelde omzetgroei bedraagt 3,3 procent. De omzetgroei was het sterkst binnen de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie. In 2013 heeft tweederde van de respondenten verpakkingsgerelateerde producten ingekocht. In de meeste gevallen gaat het daarbij om verpakkingsmaterialen. Ruim een kwart (27%) heeft geïnvesteerd in verpakkingsmachines en -lijnen. In het merendeel van de gevallen betreft het hier zowel uitbreidings- als vervangingsinvesteringen.

Verwachtingen voor 2014

Leveranciers zijn positief in hun verwachtingen voor 2014. Bijna driekwart (74%) denkt dat de omzet verder zal stijgen. De gemiddelde verwachte omzetgroei voor 2014 komt daarbij iets hoger uit dan in 2013, namelijk op 4,2%. Voor 2015 zijn de afnemers positief gestemd, 70% verwacht dat ook dit jaar de omzet zal groeien. Gemiddeld gezien wordt er een omzetgroei van 3,9% voorspeld.

Nationaal vs. Internationaal

De ondervraagde leveranciers in het onderzoek geven aan dat ook in de toekomst hun omzet in toenemende mate wordt bepaald door het buitenland. Het merendeel (89%) van de leveranciers is ook buiten de Benelux actief, direct of via het moederbedrijf. De trend richting verdere internationalisering is duidelijk zichtbaar, 47% van de respondenten zegt dat zij zich in 2014/2015 in toenemende mate gaan richten op Europese markten buiten de Benelux, terwijl 29% zich meer gaat focussen op markten buiten Europa. Bij de afnemers verwacht 57 procent steeds meer afhankelijk te worden van het buitenland.

Wat zijn uw verwachtingen voor 2015?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren