Video: Nicolas Bouché (Decathlon) vertelt over opkomende markten

20.03.2015 | Beursnieuws | 1086 keer bekeken

De markt van verpakkingen is constant in beweging. Er zijn steeds meer opkomende markten, waar we volgens verpakkingsmanager Nicolas Bouché rekening mee moeten houden. Maar hoe doe je dat?

Volgens Bouché, die sprak tijdens het congres Packaging Design and Innovation vorige week, is het vooral belangrijk om de samenwerking met deze landen aan te gaan. "Decathlon is actief is 21 landen en heeft ruim 900 winkels. Om onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn, is het juist een voordeel om wereldwijd zo goed vertegenwoordigd te kunnen zijn."

Volgens hem zijn het vooral China, Brazilië, Rusland en India die het goed doen op de verpakkingsmarkt. "Meer dan de helft van onze productie vindt plaats in het noorden van Azië, en meer dan 20 procent in het zuiden van dit continent. Dit tegenover 25 procent in Europa. Het is dus enorm belangrijk om hier de juiste contacten te hebben." Daarbij noemt hij niet alleen de economische voordelen voor beide partijen. "De relatie die je met je consument wil, moet je ook willen met lokale bedrijven. Op het moment dat je een goede band met ze hebt, is er zoveel meer mogelijk."

Obstakels
Natuurlijk zijn er ook obstakels verbonden aan werken in zoveel verschillende landen. "Een product moet iedere keer vertaald worden naar 21 talen. We werken er nu naartoe dat producten in Azië dezelfde handleiding krijgen, maar niet dezelfde als in Europa. Anders wordt het een heel boekwerk dat je bij ieder product moet afleveren."

Ook zijn er vaak lokale regels waar je voor ieder land rekening mee dient te houden. "Vooral in China is dit erg lastig, de regels veranderen hier erg snel." Ook zijn de wensen van de klant verschillend per land. "In Nederland hoef je geen plasticje om iedere basketball te doen, maar in India wil de consument de eerste zijn die zijn aankoop gebruikt. Daar doe je dat dus wel."

Het belangrijkst is volgens Bouché om dit per land duidelijk te hebben en duidelijk te communiceren naar de lokale bedrijven waarmee samengewerkt wordt. "Vertel niet alleen wat je nodig hebt, maar ook waarom. Hierdoor kunnen ze zelf, op basis van dat gedachtegoed, keuzes maken. Dat scheelt een hoop tijd."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren