Vier nieuwe brancheverduurzamingsplannen

30.01.2017 | Beursnieuws | 548 keer bekeken
Vier nieuwe brancheverduurzamingsplannen

Er komen vier nieuwe brancheverduurzamingsplannen, zo heeft Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) laten weten op hun site.  Deze vier plannen zijn een aanvulling op de al eerder vastgestelde plannen. Het KIDV  vertegenwoordigt nu 83 procent van het verpakkingsgewicht dat op de Nederlandse markt wordt gebracht.

De nieuwe plannen komen uit de koker van de Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME), de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche (VWDHZ) en de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie (Koninklijke CBM). Het vierde werd opgesteld door lehan, Nederland ICT en FIAR-CE. Dat zijn organisaties die de elektronicabranche vertegenwoordigen.

Hoogst haalbare doelen: accent op reduce en recycle
De brancheverduurzamingsplannen stromen voort uit een afspraak van de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. In de plannen staan concrete doelen om product-verpakkingscombinaties te verduurzamen, die gebaseerd zijn op de prestaties van de grote bedrijven uit de branche. De hoogst haalbare doelen worden onder regie van het KIDV getoetst door een commissie van wetenschappers. 

Het accent bij de vier nieuwe brancheverduurzamingsplannen ligt vooral op het terugdringen van overbodige verpakkingen en/of verpakkingsmateriaal en op de betere recyclebaarheid en recycling van verpakkingen. Een doel is bijvoorbeeld om in 2018 het percentage overbodige verpakkingen met 30 procent te verminderen in doe-het-zelfwinkels. De elektronicabranche heeft bijvoorbeeld voor ogen dat alle verpakkingen een logo, zoals de Weggooiwijzer krijgt. Op die manier wordt het voor de consument duidelijker dat zij de verpakkingen weg kunnen gooien. 

Twee nieuwe regels 
De regels zijn op 18 januari voorgelegd aan de raamovereenkomstpartijen, te weten de rijksoverheid, het verpakkende bedrijfsleven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Er worden nog twee brancheverduurzamingsplannen getoetst door de toetsingscommissie. Als deze plannen ook doorgang vinden vertegenwoordigen de brancheverduurzamingsplannen 88 procent van het gewicht uit de branche. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren