Vision techniek om uw productie te optimaliseren

09.12.2014 | Branchenieuws | 1611 keer bekeken

Het komt steeds vaker voor in de verpakkingsindustrie: vision technologie. Maar wat is het nu precies en hoe kan het uw productieproces versnellen en optimaliseren?

Wat is visiontechnologie?

Visiontechnology, of in het Nederlands visie techniek staat voor machines in automatiserings- of productielijnen die automatische inspectie genereren door het product van alle kanten te bekijken en controleren. Simpel gezegd is visiontechnologie de ‘ogen’ van uw machine.

Hoe werkt visiontechnologie?

Het visionsysteem scant het product of de verpakking en vergelijkt deze met de standaarden ingevoerd in het apparaat. Hierdoor kan het apparaat bepalen of de producten of verpakkingen voldoen aan de vooraf ingestelde eisen. De capaciteit van een robot hangt niet alleen af van de snelheid van de machine, maar ook van de opstelling en het product.

Visionsystemen kunnen werken op basis van 2D of 3D-modellen. Andere mogelijkheden zijn infrarood-scannen, het scannen van de oppervlakte of scannen met een röntgenscanner.

Voordelen van visiontechnologie

Het grote voordeel is de garantie van constante kwaliteit. Door een visionsysteem te gebruiken in automatiseringslijnen hoeven producten niet meer handmatig gecontroleerd te worden.

Dankzij vision hoeft een pallet niet meer op de millimeter nauwkeurig te worden gepositioneerd en kunnen producten ongeordend worden aangevoerd. De camera, die op de robot zelf gemonteerd kan worden – herkent de positie van de pallet en/of producten, waarna de robot zich automatisch daarop instelt. Dat betekent dat de producten automatisch recht worden gezet.

Visiontechnologie kan ook gebruikt worden om verpakkingen te checken. Zo gebruikt Mundi Technology visiontechnologie om ervoor te zorgen dat de barcodes en houdbaarheidsdatum op de juiste hoogte op het etiket gedrukt of gecodeerd worden door middel van een laser. In dat geval zorgt de camera van het visionsysteem voor een controle van de hoogte en kan deze ervoor zorgen dat het codeerapparaat juist staat afgesteld.

Visiontechnologie kan ook ingezet worden voor algemene kwaliteitschecks. Zo kan het systeem nagaan of de verpakking klopt en of er bijvoorbeeld geen scheuren zitten in de folie. Het grote voordeel hierbij is dat op die manier fouten voorkomen kunnen worden, en dat er op tijd kan worden ingegrepen als een batch verkeerd lijkt te lopen. Een nauwkeurig afgesteld visionsysteem kan zelfs op dezelfde wijze verpakking of ladingen die scheef of verzakt zijn uit het productieproces halen.  

Is visiontechnologie dé oplossing voor uw bedrijf?

Onze partners Fanuc, Robertpack, Tallpack, Yaskawa en Van Uitert BV zijn leverancier van robots met visiontechnologie. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren