‘Visproducenten klagen over nieuwe etiketteringswetgeving’

19.12.2014 | Branchenieuws | 118962 keer bekeken

‘De nieuwe etikettering voor vis is onoverzichtelijk en zorgt voor een onduidelijke situatie.' Dat zeggen producenten van vis in de Volkskrant van 18 december.

De visproducenten geven aan dat de naleving van de nieuwe wetgeving makkelijker gezegd is, dan gedaan. Daarnaast betwijfelen ze of de NVWA de nieuwe wetgeving wel streng en consequent gaat controleren,.

Nieuwe etiketten voor vis

Voor visproducten zijn er zeven toevoegingen of veranderingen voor het etiket. Op het etiket moet voortaan staan:

  1. Waar de vis gevangen is
  2. Hoe de vis gevangen is
  3. De datum van eerste maal invriezen
  4. Als 5 procent van het gewicht uit toegevoegd water bestaat moet dit erop staan
  5. Toegevoegde proteïnen moeten vermeld worden
  6. Er moet vermeldt zijn of de vis uit één stuk bestaat of is ‘gelijmd’ met enzymen
  7. Zowel de commerciële als de Latijnse naam van de vis moet voortaan op de verpakking staan

Etikettering zorgt voor problemen

Eén van de problemen waar de producenten tegenaan lopen zijn de onderlinge verschillen tussen Europese landen. Zo moet in Nederland het nettogewicht van de vis vermeld zijn op het etiket, terwijl in Duitsland en Groot-Brittannië het brutogewicht erop moet staan.

Het vermelden van de herkomst en vangstmethode van de vis is volgens visproducenten ook lastig. Dat komt doordat verwerkers van vis hun vis kopen bij verschillende visafslagen. Daarbij kan het ook zo zijn dat die vis op verschillende manieren is gevangen.

De NVWA geeft in de Volkskrant aan dat ze de controle gewoon gaan uitvoeren zoals gepland.

De nieuwe etiketteringswetgeving is 14 december ingegaan. Buiten de regels voor vis zijn er ook nieuwe regels voor alle andere voedingsmiddelen. Wij hebben ze hier op een rijtje gezet.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren