Vlaanderen pakt vuilnisbelt aan

26.10.2015 | Branchenieuws | 585 keer bekeken

Vlaanderen wil af van de bijna 2.000 oude afvalstorten, die samen 88 vierkante kilometer plaats innemen. De Vlaamse regering gaat die stortplaatsen de komende jaren ontginnen alsof het steenkoolmijnen zijn. "Het afval dat er gestort is, wordt opgegraven en gerecupereerd – opnieuw gebruikt indien mogelijk. De opgeruimde stortplaats kan daarna een park- of woongebied worden," aldus Joke Schauvliege (CD&V).

Met een geleerde term begint de Vlaamse overheid met landfill mining, het ontginnen van het afval van stortplaatsen. Aan zulke oude stortplaatsen geen gebrek: alles samen telt Vlaanderen er 2.000. Opgeteld nemen ze met hun 88 vierkante kilometer de plaats in van een centrumstad.

De Vlaamse regering zet het licht nu op groen om al die voormalige stortplaatsen op te ruimen, waardoor die ‘verweesde terreinen’ op termijn voor andere zaken beschikbaar worden. ‘Van parken, bossen tot woon- of recreatiegebieden’, aldus Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Concreet starten binnenkort op 49 vuilnis stortplekken, voornamelijk in Oost-Vlaanderen. De eerste onderzoeken om de ‘ontginningswerken’ voor te bereiden. Er komt daarvoor nog nauw overleg met de betrokken gemeentebesturen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren