Voedingsapp gaat gezondheidsvinkjes op verpakkingen vervangen

19.10.2016 | Branchenieuws | 502 keer bekeken
Voedingsapp gaat gezondheidsvinkjes op verpakkingen vervangen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten het ‘Vinkje‘ te vervangen door een voedingsapp. De app, die nog ontwikkeld moet worden, moet consumenten de juiste informatie bieden over de samenstelling en de voedingswaarde van producten.

Het doel? Objectieve en heldere informatie geven zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. De app biedt daarnaast de mogelijkheid om informatie op maat te leveren. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander ongezond zijn. Met het huidige systeem wordt onderscheid gemaakt tussen blauwe en groene Vinkjes. Het groene logo is bedoeld voor producten die binnen de Schijf van Vijf vallen. De blauwe Vinkjes zijn bedoeld voor andere produtcten.

Het is alweer tien jaar geleden dat het vinkje werd ingevoerd, maar het werd nooit een groot succes. Er was verwarring bij consumenten: velen dachten dat de vinkjes aangeven of een product gezond is, maar dat is niet het geval. De vinkjes geven alleen aan of het een relatief gezonde keuze is binnen de eigen productgroep. Zo kan frituurvet een groen vinkje hebben, terwijl frituren op zich geen gezonde keuze is.

Bedrijven die op dit moment een Vinkje op hun verpakkingen gebruiken krijgen vanaf vandaag een overgangstermijn van een jaar voor het uitfaseren van het gebruik van het Vinkje. Na deze periode mag het Vinkje niet meer op verpakkingen staan. Er wordt momenteel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app. 

Arjen Lubach zette vorig jaar in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ al vraagtekens bij de Vinkjes:


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren