Voedsel in gerecyclede verpakking mogelijk kankerverwekkend

27.10.2015 | Branchenieuws | 689 keer bekeken

Eten dat wordt verkocht in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier, kan kankerverwekkende stoffen bevatten, waarschuwt consumentenorganisatie Foodwatch.

Doordat het papier hergebruikt wordt, bevat het vaak nog minerale oliën uit oude inkt, maar ook andere gevaarlijke stoffen. Die kunnen via de verpakking in ons eten terechtkomen.

In totaal blijkt 43 procent van de geteste producten mogelijk kankerverwekkende stoffen te bevatten, blijkt onder onderzoek van Foodwatch. Al deze voedingswaren zijn gekocht in Nederlandse, Duitse en Belgische winkels. Het gaat om zogenaamde 'aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën' (MOAH). Het is niet 100 procent zeker dat deze stoffen ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, maar er zijn wel sterke aanwijzingen.

Pasta, rijst en hagelslag
De vervuiling werd in alle productgroepen gevonden, zoals pasta, rijst, cornflakes en hagelslag. De belangrijkste bron van besmetting blijken verpakkingen te zijn die gemaakt worden van gerecycled papier. Deze bevatten vaak nog minerale oliën uit oude drukinkten, maar ook andere gevaarlijke stoffen, die via de verpakking in ons eten terecht kunnen komen.

Op dit moment zijn er geen wetten in Nederland of Europa die dit moeten voorkomen. Het kan jaren duren voordat dergelijke wetgeving in Europa wordt doorgevoerd, dus wil de consumentenorganisatie dat Nederland tussentijdse nationale regels opstelt om dit probleem aan te pakken. 

Andere schadelijke stoffen
Naast de aromatische koolwaterstoffen werden in 83 procent van de onderzochte producten zogenaamde 'verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën' (MOSH) aangetroffen. Deze stoffen hopen zich op in het lichaam en worden ervan verdacht organen te kunnen beschadigen. Meestal troffen de onderzoekers heel lage concentraties aan, maar bij twaalf gevallen (10 procent) was de verontreiniging 'zeer ernstig'. Negen van de twaalf producten werden speciaal voor deze test gekocht in een Nederlandse winkel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren