‘Voedselveiligheid en duurzaamheid kunnen hand in hand bestaan’

09.05.2016 | Branchenieuws | 1033 keer bekeken
‘Voedselveiligheid en duurzaamheid kunnen hand in hand bestaan’

Tijdens het jaarcongres Packaging Industry op 16 juni 2016 in Den Haag komen professionals samen om over prangende onderwerpen uit de verpakkingsbranche te discussiëren. Een van de leden van de paneldiscussie is Jo Cox, algemeen directeur van Smurfit Kappa Roermond Papier.

Kunt u iets over uzelf vertellen?
Sinds 2008 heb ik het genoegen om algemeen directeur te zijn van Smurfit Kappa Roermond Papier. In 2001 ben ik begonnen als manager technische operations.

De afdeling in Roermond, waar zo’n 260 mensen werken, is de grootste papierfabriek van Nederland. Hier worden half fabricaten geproduceerd: we produceren rollen papier als basismateriaal voor golfkarton verpakkingen. Dat gaat in enorme aantallen: we produceren meer dan 600.000 ton papier per jaar, zo’n 100 vrachtwagens per dag. Onze belangrijkste grondstof is oud papier, dat wordt met tientallen vrachtauto’s per dag aangeleverd. Meer dan een kwart van al het papier dat ingezameld wordt in Nederland komt bij ons terecht zodat wij er weer nieuw papier van kunnen maken.

Dat klinkt als een duurzaam proces. Waar letten jullie nog meer op bij de productie?
Energie en grondstoffen zijn twee van onze speerpunten waar we op letten tijdens de productie. We hebben een naam opgebouwd in de industrie dat we goed zijn in het sluiten van ketens. We  worden gezien als een van de koplopers binnen de circulaire economie.

Wat is volgens u daar het beste voorbeeld van?
We hebben een eigen waterzuivering waar ons proceswater wordt gezuiverd. In totaal wordt er zo’n 800 kubieke meter biogas geproduceerd: drie productie uur is genoeg om een slecht geïsoleerd huis een jaar van warmte te voorzien. In dat proces worden bacteriën gebruikt, die behoefte hebben aan stikstof en fosfor om te overleven. Een klant van ons maakt babyvoeding, waar de fosfor uitgehaald moet worden wegens de schadelijkheid. Wij nemen zo’n 100.000 liter fosforsuspensie per week van ze over, als voedingsstof voor onze bacteriën.

Zijn er meer processen in de fabriek die op deze manier worden vervuld?
Ja, we proberen op deze manier zoveel mogelijk met onze klanten samen te werken. Een papierfabriek hier in de buurt maakt hygiënepapier, wat ook gemaakt wordt van oud papier maar een bepaalde mate van zachtheid moet hebben. Zij sorteren anders dan wij, waarbij materiaal dat wij kunnen gebruiken verloren gaat. Dat nemen we ook over.

En een laatste voorbeeld: voor het stijf maken van papier gebruiken we zetmeel. Een aardappelverwerker die verpakkingen bij ons afneemt heeft dit over omdat het vrijkomt bij het proces. Dat zetmeel wordt ingedikt en gezuiverd, zodat wij het kunnen gebruiken om onze verpakkingen te verstijven.

Voor wat voor bedrijven leveren jullie verpakkingen?
We focussen voornamelijk op retailverpakkingen, en dan vooral de secundaire verpakkingen. De verpakkingen die wij produceren worden vooral ingezet in Duitsland, de Benelux en Noord-Frankrijk. We hebben meerdere papierfabrieken in Europa, dus we proberen de afstand zo kort mogelijk te houden. Dat bespaart kosten en CO2-uitstoot.

Smurfit Kappa besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. Wat betekent dat voor u?
Ik zou niet anders kunnen produceren, ik sta volledig achter deze manier van werken. In 2013 werd het bedrijf hiervoor ook onderscheiden met de PPI-award, een internationale prijs. We wonnen in de categorie biostrategie van het jaar. Het is goed om te merken dat ons goede gedrag ook door anderen wordt gezien. We willen ons positioneren in de markt als partner in de circulaire economie. We willen niet alleen problemen oplossen in onze eigen sector, maar ook grensoverstijgend kijken naar bijvoorbeeld oplossingen voor de landbouw of chemie.

U won ook zelf een PPI-award, voor uitmuntend leiderschap
Die prijs heb ik alleen maar kunnen winnen door het bedrijf dat erachter staat. We zijn opgevallen door onze aanpak, dat is mooi om te zien. We zien verschillende signalen vanuit de markt dat we echt goed op weg zijn met de circulaire economie.

Op Packaging Industry doet u mee aan een paneldiscussie over food safety. Wat heeft dit te maken met de circulaire economie?
We leveren veel aan bedrijven via het cradle to cradle principe. De discussie die we gaan voeren over food safety gaat voornamelijk over de vraag of voedselveiligheid duurzaamheid in de weg staat. Ik denk niet dat dat het geval is, maar dat dit hand in hand naast elkaar kan bestaan.  

Abonnees van VerpakkingsProfs ontvangen korting o.v.v. code VP100!  Inschrijven kan hier!

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren