Voedselverpakking voor senioren: de miljoenenkans die de industrie ontkent

11.10.2016 | Branchenieuws | 634 keer bekeken
Voedselverpakking voor senioren: de miljoenenkans die de industrie ontkent

In 2030 zal bijna een vijfde van de wereldbevolking ouder zijn dan 60 jaar. Een doelgroep met haar eigen eisen en wensen. Mintel analist Richard Cope verklaart waarom de voedselindustrie nog steeds niet wakker is geschud door deze gouden kans.

Eten gericht op senioren roept beelden op van gepureerde groenten, saaie ingrediënten en eenpersoonsmaaltijdzakjes. Het lijkt op babyvoeding, maar dan voor oudere mensen. Echter bestaat deze doelgroep in Europa uit mensen die de hele wereld afgereisd hebben, en blijven werken tot in hun zestiger jaren. Daarnaast zorgt een stijgend aantal in scheidingen bij oudere mensen ervoor dat een grote demografische groep weer gaat daten.

Er moet een verband worden gelegd met de insect- eiwitmarkt. Hier reageert de industrie op de ontluikende belangstelling van de consument door het maken van krekel-meel waar het zesvoetige ingrediënt niet zichtbaar is.

Ontkenning
Volgens Cope zit de industrie nog een beetje in de ontkenningsfase, ze maken nog geen gebruik van deze kans. Japan lijkt de voor de hand liggende markt om te zoeken naar voorbeelden van innovatieve producten. Volgens Cope is de benadering van producten als gepureerd voedsel of producten die expliciet op de markt zijn gebracht voor senioren vrij traditioneel. Echter zijn botanische extracten en segmenten als dierlijk placenta zeker in opkomst.

Verkoop: vertrouwen en vitaliteit

Volgens Cope moet de voedselindustrie valkuilen in clichématige en betuttelende marketing, zoals we die zien in de financiële sector met levensverzekeringen, zien te voorkomen. Voor zover succesvolle marketing campagnes gaan, zou de voedselindustrie een voorbeeld moeten nemen aan de cosmetica industrie.

loreal_large.jpg

Zo gebruikt L’Oréal bijvoorbeeld modellen van verschillende leeftijden om hetzelfde product te promoten. Een ander voorbeeld is van Lancôme, die onlangs de Italiaans-Amerikaanse actrice Isabbella Rossellini inhuurde nadat ze haar ontslagen hadden toen ze in de veertig was.

Deze ‘one size fits all’ marketing aanpak is niet zo uitdagend op het eerste gezicht op het gebied van voedingsmiddelen of ingrediënten. Wat echter aantrekkelijk is voor senioren lijkt niet zo verschillend te zijn van wat aantrekkelijk is voor een jongere demografie.

Volgens Cope zit er iets in voor iedereen. Millenniums zijn gericht op een gezonde levensstijl en starten op een vroege leeftijd met goed voor zichzelf zorgen. Voor merken ligt hier een kans om een levenslange boodschap over te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren