Vragen bij voorstel voor circulaire economie tijdens Packaging Waste & Sustainability Forum

28.03.2016 | Beursnieuws | 798 keer bekeken
Vragen bij voorstel voor circulaire economie tijdens Packaging Waste & Sustainability Forum

Begin maart gaf informa Agra tijdens het 23ste Packaging Waste & Substainability Forum in Brussel het woord aan de grote spelers in de Europese duurzaamheidsarena. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, milieuorganisaties, industrie en andere gaven hun visie op de voorstellen van Europa om de circulaire economie fors dichterbij te brengen.

De Europese Commissie wil dat tegen 2030 drie kwart van alle Europees verpakkingsafval gerecycleerd wordt. Als de Commissie haar zin krijgt, dan komen er in de Europese Unie voor de meeste materialen minimale recyclagequota van 75 tot 85 procent. Tegen 2025 moet bovendien 65 procent van alle huishoudelijke afval gerecycleerd worden. Storten van afval moet op termijn helemaal stoppen.

Met deze voorstellen zet de Commissie een forse stap voorwaarts in de richting van een circulaire economie. Maar ze roepen ook veel vragen op bij de grote spelers in het veld, zo bleek tijdens het Packaging Waste & Substainability Forum.

Kansen
‘Produceert de natuur afval?’ Daniel Calleja Crespo gooit de vraag als opener in het publiek. Meteen maakt de algemeen directeur van Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie duidelijk dat hij een overtuigd voorstander is van de circulaire economie. ‘Alleen de mens produceert afval, maar de circulaire economie kan het afvalprobleem oplossen. Circulaire economie is het antwoord op ecologische én economische uitdagingen en bovendien een bron van innovatieve groei in Europa.’

Crespo begrijpt dat de plannen van de EC om de verplichte recyclagecijfers te verhogen voor spanning zorgen bij de grote actoren. Maar veel landen realiseren al aanzienlijke recyclingcijfers. Bovendien is er flink wat hergebruik. Over hervulbare flessen, bijvoorbeeld, is hij duidelijk: zij zijn een perfect voorbeeld van circulair gebruik van grondstoffen en mogen dus zonder meer mee in de recyclingspercentages voor huishoudelijk afval. Hetzelfde geldt voor pallets in een poolsysteem: elke herbruikte pallet kan meegeteld worden bij het berekenen van het recyclagecijfer voor bedrijfsmatig afval.

De voormalige Finse milieuminister Sirpa Pietkäinen vermoedt dat ons economisch model nog meer onder druk zal staan als we niet meer gebruik gaan maken van gerecycleerde materialen. Tegen 2030 zal onze energiebehoefte stijgen met meer dan 33 procent. We zullen 80 procent meer staal verbruiken, bijna 30% meer voedingsmiddelen en 40 procent meer water. ‘Als we niet overschakelen op een circulair model redden we het niet met de huidige grondstoffenvoorraden.’ 

Dit artikel is een voorpublicatie van het artikel in VerpakkingsManagement. Lees het hele artikel in april nummer van het vakblad.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren