Waar moet al het plastic heen?

07.12.2016 | Branchenieuws | 1176 keer bekeken
Waar moet al het plastic heen?

We produceren en gebruiken met z’n allen meer en meer plastic, maar waar moet dat allemaal heen? En hoe staat het met de goede bedoelingen om de vervuiling door te verminderen? Het Financieele Dagblad schetste de ontwikkelingen.

Volgens de krant is de productie van plastic vertwintigvoudigd sinds medio jaren zestig. “Tot en met 2050 wordt door deskundigen nog eens een ruime verdrievoudiging van het plasticgebruik voorzien: tot 1,1 miljard ton”, zo staat geschreven in het artikel. Deze enorme groei wordt verweten door de groei van de wereldbevolking en de groei van welvaart. Bovendien wordt kunststof steeds vaker gebruikt als alternatief voor hout en metaal, omdat het veel voordelen biedt. Is men wel genoeg bewust van de problematiek van al dat plastic afval?

Recycling
Het recyclen van plastic gebeurt in Nederland al geruime tijd, maar het FD geeft aan dat het wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. “Slechts 10% van alle plastic wereldwijd wordt gerecycled. Volgens cijfers van Worldwatch Institute komt het recyclepercentage in Europa op 26, en in de VS op 9”, zo valt te lezen.
Over de kwaliteit van het Nederlandse recyclingssysteem zijn verschillende meningen. Waar Recycling Netwerk beweert dat het slecht gaat met de recycling van plastics uit huishoudelijk afval, denkt afvalverwerker Nedvang daar heel anders over. Het zou zelfs goed gaan. Recycling Netwerk vindt dat er ingezet moet worden op een aanpak van plastic verpakkingsafval die zorgt voor een maximale reductie van broeikasgasemissies en zoveel mogelijk plastic vervangende recycling.

Bio-afbreekbaar plastic
Verandering zoeken bij het plastic zelf en niet bij recycling lijkt de oplossing. Er zijn dan ook erg veel bedrijven en instanties die zich richten op de ontwikkeling en het gebruik van bio-afbreekbaar plastic. Maar ook daar zijn haken en ogen aan. Erik de Ruijter, directeur beleid en advies van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), zegt tegen het FD: “Voor 90% à 95% van de kunststofproducten wil je niet dat ze bioafbreekbaar zijn, omdat de producten dan niet de gewenste functie hebben.” 

Voor landbouwfolies en als verpakking van voedsel heeft bio-afbreekbaar plastic voordelen. Dat plastic kan namelijk samen met groente-afval worden gecomposteerd.

Biomassa
Een meer structurele deeloplossing voor het plasticprobleem, zo schrijft het FD, biedt plastic gemaakt uit organische materialen uit geteelde gewassen, hout, gft-afval, plantaardige olie of mest. Ook op het gebied van CO2-uitstoot levert biobased plastic grote voordelen op. Momenteel wordt er echter nog niet veel bioplastic geproduceerd, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat het duurder is, vooral met de huidige lage olieprijs. Gert-Jan Gruter, technisch directeur bij het chemisch-technologisch bedrijf Avantium, dat nieuwe bioplastics ontwikkelt zegt tegen het FD dat er wel groei zit in het aandeel van biobased plastic: zo’n vijftien à twintig procent per jaar. Hopelijk kloppen de verwachtingen van Francois de Bie van biochemiebedrijf Corbion dat in 2019 acht à negen procent van de plastic verpakkingen gemaakt zijn op basis van biomassa en in 2030 tachtig procent. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren