Wageningen UR over minerale oliën: "Risico uit verpakking onbekend"

07.10.2016 | Branchenieuws | 557 keer bekeken
Wageningen UR over minerale oliën: "Risico uit verpakking onbekend"

De mate van schade van minerale olien die via verpakkingen in ons voedsel komen, is niet bekend. Acties als die van Foodwatch die stellen dat de veiligheid in het geding is, zijn volgens de Wageningen UR dan ook niet  geheel terecht. "De afgelopen tientallen jaren zijn toxicologen niet in staat geweest de risico’s te bepalen. Desondanks gaan supermarktketens over tot een verbod."

Het afgelopen jaar voerde voedselwaakhond Foodwatch verschillende acties tegen merken en supermarkten die volgens hen consumenten aan serieuze risico's voor de voedselveiligheid blootstelden. De organisatie baseerde zich op eigen onderzoek naar 120 producten met verwachte verontreiniging. De onderzoekers vonden in 43 procent van die producten MOAH, en in 83 procent sporen van MOSH. 

Hoe schadelijk dit is, blijft echter ongezocht, zo stelt toxicoloog Ron Hoogenboom. "Het lastige is dat het niet om één stof gaat, maar om een mengsel," aldus Hoogenboom, die werkzaam is bij Rikilt. "Bij aromatische verbindingen, zoals dit heet, ontstaat snel de verdenking dat ze kankerverwekkend zijn, terwijl veel stoffen dat helemaal niet zijn."

Benzinestations
Ook Wageningen Food & Biobased Research twijfelt over de schadelijkheid. Ulphard Thoden van Velzen merkt in een eigen artikel op dat de discussie over MOAH en MOSH zich toespitst op de rol van verpakkingen en voedsel, terwijl niet zeker is of dat wel de belangrijkste bron is van MOAH en MOSH die in het lichaam worden gevonden. "Je komt er ook mee in contact via smeermiddelen, benzinestations, cosmetica en lippenbalsem. De relatieve bijdrage van elke bron weten we niet." 

Foodwatch wil niet wachten tot onderzoek duidelijk maakt welke vormen van MOAH en MOSH onveilig zijn. "Wij draaien het om", zegt woordvoerder Sjoerd van der Wouw in het artikel van het vakblad van de Wageningen Universiteit. "Eerst moet worden bewezen dat stoffen veilig zijn voordat ze in verpakkingen – en voedsel – mogen belanden."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren