Wat betekent de nieuwe etiketteringswetgeving voor u?

12.11.2014 | Branchenieuws | 5305 keer bekeken

Het domineerde het nieuws vorig jaar: voedselfraude. Voorbeelden genoeg: zo was er vlees met geneesmiddel dat verhandeld is, zaten blikjes tonijn vol met dolfijn en bleek halalvlees sporen van varkenvlees te bevatten. Zelfs de beroemde gehaktballetjes van een geel-blauwe meubelreus bleken gemaakt te zijn van paardenvlees, terwijl dat niet op de verpakking stond.

Gevolg: boze consumenten en een nationaal debat over voedselveiligheid. Ook de Tweede Kamer vond dat het zo niet langer door mocht gaan: het toezicht op voeding en de wetgeving van de NVWA moest ernstig verbeterd worden. Dat heeft ook gevolgen voor de verpakkingsindustrie. Op 14 december gaat de nieuwe etiketteringswetgeving in (EU) Nr. 1169/2011) en krijgen levensmiddelen dus nieuwe etiketten. Wat betekent dit voor u?

Lettergrootte op het etiket

De ingrijpendste verandering van de etiketteringswetgeving is de nieuwe regel dat de grootte van letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven. Daarbij moeten allergenen in het product opvallend op het etiket staan.

Een belangrijke toevoeging op het etiket is de term ‘ontdooid’. Deze moet vermeld zijn als het product ontdooid is, en het ontdooien en opnieuw invriezen van het product . Daarnaast moet de datum van invriezen worden vermeld.

Andere nieuwe regels zijn vooral van toepassing op de vleesverpakkingsindustrie.

Water op het etiket

Aan vis en vlees worden heel vaak goedkope stoffen en water toegevoegd. Die zorgen ervoor dat het voedsel zwaarder wordt. Dat is toegestaan, maar dat moet wel op het etiket staan.

Als laatste moet er ook duidelijkheid zijn over de herkomst van het levensmiddel: op het etiket moet staan waar het vlees vandaan komt en of het vlees uit één stuk komt, of uit meerdere verschillende stukjes vlees of vis bestaat.

Meer info, minder design?

Kortom, er komt een stuk meer informatie op het etiket. In veel gevallen betekent dit minder ruimte om creatief om te gaan met het etiket. Al die lettertjes nemen namelijk een hoop ruimte in beslag. Het is dus zaak om alle grote, kleine lettertjes niet de overhand te laten spelen en een goede balans te vinden tussen informatie en aantrekkelijkheid.

De regering hoopt dat met deze nieuwe etiketteringswetgeving voedselfraude wordt tegengegaan en de consument beter weet wat hij op zijn bordje heeft.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren