Wat is het voordeel van een Life Cycle Assessment (LCA)?

26.02.2015 | Beursnieuws | 1512 keer bekeken

"Wie van jullie houdt er van koffie?" Alle mensen in het Thon Hotel in Brussel steken hun hand op, inclusief spreekster Carole Dubois, Life Cycle Assessment (LCA) expert van Quantis. "Maar hoe weet je nou zeker welke koffie de beste is, gelet op alle factoren?" Alle handen van bezoekers van het Packaging Waste and Sustainability congres zakken langzaam naar beneden. "Met LCA proberen we dat uit te rekenen voor het gebruik van verschillende materialen."

Als voorbeeld noemt Dubois de cupjes van Nespresso in vergelijking met de bio-based variant. "Veel van jullie zullen denken dat de cupjes van bio plastic beter zijn voor het milieu, maar er zijn nogal wat factoren die daar invloed op hebben." De gebruiker bijvoorbeeld: recycled hij zijn afval? "Als hij dat doet, zal het bio-based cupje inderdaad beter zijn voor het milieu. Maar gooit hij het bij het gewone afval, dan is het duurzame cupje zelfs schadelijker voor het milieu dan die van Nespresso."

Concreet
Dubois geeft toe: Life Cycle Assessment geeft geen duidelijk beeld over wat goed, fout, beter of slechter is. "Dit komt door deze verschillende factoren, die allemaal invloed hebben op de footprint die uiteindelijk achtergelaten wordt." En dat is lang niet altijd bevredigend: mensen die om advies vragen willen natuurlijk graag duidelijke en concrete antwoorden.

Zijn LCA's dan wel nuttig? "Zeker wel!" vertelt Dubois. Als voorbeeld blijft ze bij Nespresso. "Op een gegeven moment vroegen zij ons om advies: hoe kan het bedrijf duurzamer?" Het meest opvallende was dat het niet de plastic cupjes waren die het minst duurzaam waren binnen het koffiehuis, maar de machines. "Als antwoord daarop zijn ze gekomen met een eco-vriendelijke lijn, die minder stroom gebruikte."

Communicatie
Ook het aantrekken van George Clooney als boegbeeld was een gouden zet om duurzamer te worden. "Door hem over duurzame zaken te laten praten in reclames, maakte het bedrijf duidelijk dat ze daar mee bezig waren. Maar hij moest natuurlijk wel zeker weten wat hij zei over duurzaamheid." Daar konden de onderzoeksresultaten van de LCA ook voor gebruikt worden.

Uiteindelijk biedt LCA niet altijd een duidelijk antwoord over wat er veranderd moet worden of wat het beste verpakkingsmateriaal is, maar het geeft wel een goed beeld over wat de mogelijkheden zijn. Dat is volgens Dubois ook een van de belangrijkste taken van de LCA: het maken van keuzes intern en een duidelijke communicatie naar consumenten over materiaalkeuze.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren