Wat is RFID en hoe werkt het bij verpakkingen?

07.01.2015 | Branchenieuws | 5019 keer bekeken

RFID, u hoort het misschien steeds vaker, maar weet u ook wat het is en hoe u het kunt gebruiken? RFID is een speciale techniek om informatie op te slaan op een speciale sticker, genaamd de RFID-tag. Vervolgens is het mogelijk om via identificatie met radiogolven de informatie weer van deze chip af te lezen. Dat betekent dat een RFID-tag op de verpakking het mogelijk maakt het productieproces of de automatiseringsronde van een bepaald product nauwkeuriger kan monitoren.

Hoe werkt RFID?

Er zijn drie verschillende types RFID: actief, semi-actief/semi-passief en passief. Actieve tags werken op een batterij en geven zelf een signaal af. Semi-actieve tags kunnen ook zelf reageren, maar alleen als ze eerst iets ontvangen hebben. Passieve tags hebben geen eigen energie of batterij maar halen energie uit de elektromagnetische lezer van de tag. Dat betekent dat actieve tags over een grotere afstand kunnen worden ingezet dan de passieve tags. RFID-tags zijn er in alle soorten en maten: er zijn RFID-tags die allerlei informatie kunnen meten, maar ook simpele tags die slechts enkele deeltjes informatie bevatten. Daarin ligt natuurlijk ook een aanzienlijk prijsverschil.

Voordelen van RFID technologie

RFID heeft veel voordelen. Zo is er bij RFID geen fysiek contact of streepjescode nodig. Daarnaast kan RFID de processen versnellen doordat de codes snel en nauwkeurig kunnen worden afgelezen. RFIDtags zijn ook moeilijker te vervalsen en worden niet aangetast door de weersomstandigheden of vervuiling.  

Maar het belangrijkste voordeel van RFID schuilt in het feit dat producten met een RFID-tag op de verpakking gedurende het hele productieproces getraceerd worden. Hierdoor kan men gemakkelijk een productiefout/probleem kan opsporen.

RFID in de toekomst

Op dit moment wordt onderzoek gedaan om de RFID-tags te gaan gebruiken in e-commerce. Huizen zouden dan een kastje krijgen naast de brievenbus waar pakketten in kunnen. Als de postbode het pakket aflevert wanneer de klant niet thuis is, kan de postbode met behulp van de RFID-tag toch het pakket afleveren.

Een andere nieuwe ontwikkeling is de printbare RFID-tag. Deze wordt gemaakt met een vrij nieuwe techniek die het mogelijk maakt om metaal te printen. Hiervoor kan een normale printer aangepast worden om metaalzoutoplossingen, van koper of zilver te kunnen printen. De geprinte tags moeten daarna alleen onder een warme pers gedroogd worden. Met deze ontwikkeling wordt het gebruik van RFID nog goedkoper.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren