Wat kunnen we doen tegen voedselfraude?

27.05.2015 | Beursnieuws | 1117 keer bekeken

Voedselfraude is een veel voorkomend probleem, zo bleek gister op de seminar ‘Voedselveiligheid en kwaliteit’ die in het Van der Valk hotel in Breukelen gehouden werd. Bert Popping van Merieux NutriSciences vertelde tijdens zijn presentatie niet allee over de economische gevaren voor bedrijven, maar ook gezondheidsproblemen als het gaat om fraude in voedsel. “In pesto kan je pijnboompitten vervangen door pinda’s, die vele malen goedkoper zijn. Maar wie allergisch is voor pinda’s, kan bedrogen uitkomen als hij niet goed op het etiket kijkt.” Popping legde de meest voorkomende leugens bloot en misschien nog wel belangrijker: vertelde wat we ertegen kunnen doen!

Geografie
Sommige producten danken hun naam aan de streek waar ze vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan parmaham of Toscaanse olijfolie. Maar ham die niet uit de Parmastreek komt, kan ook verkocht worden als parmaham. Het is volgens Popping lastig te controleren of een product uit de streek komt, maar niet onmogelijk. “Aan de hand van chemische waarden kan getest worden of producten uit een bepaalde streek komen. Een bepaalde luchtvochtigheidsgraad of CO2 waarde kan kenmerkend zijn voor Toscane en de producten die daar vandaan komen. Dit kan getest worden aan de hand van isotopen in het product, atomen met een bepaald element.”

Vervanging producten
Zoals in het voorbeeld van pesto hierboven kan het soms financieel lonen voor producenten om dure producten te vervangen door minder dure producten. Dit is volgens Popping een van de hoofdredenen voor voedselfraude. “Wat er ook gebeurde met het schandaal rondom paardenvlees, dat aangetroffen werd in andere vleesproducten.”

Dat dit gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid bleek toen in China verschillende baby’s stierven nadat producenten aan babypoeder melamin toevoegden, een goedkoper alternatief voor melkpoeder. Dit bleek echter nare gevolgen te hebben, en voor baby’s zelfs dodelijk. Door DNA in producten te testen en aan de hand daarvan te kijken of de juiste stoffen aanwezig zijn, is dit volgens Popping voor een deel tegen te gaan. “Maar ieder product testen op andere voedingsstoffen is een lang en kostbaar proces. Voedselfraude wordt daardoor vaak niet ontdekt.”

Organisch
Veel producten claimen tegenwoordig authentiek te zijn, zonder kleur of smaakstoffen. De consument hecht hier steeds meer waarde aan, maar hoe weet men of er niet gesjoemeld is met toegevoegde producten? Volgens Popping kunnen dit soort producten getest worden met stikstof en een chemische analyse. “Hieruit komt precies naar voren wat er in een product zit en wat daar dus aan toegevoegde stoffen in zit. Maar ook hier geldt: het is een kostbaar proces, waar sommige producenten misbruik van maken.”

Kweek versus wild
Hetzelfde geldt voor gekweekt of wild. Wie ziet het verschil tussen zalm die uit het wild komt of gekweekt is in een grote vijver? Volgens Popping is dit zelfs voor de consument te herkennen aan de kleur van het vlees, maar is er voor producenten ook een duidelijk verschil te herkennen. “Aan de vinnen van een zalm is te zien of hij in het wild heeft geleefd. Doordat zalm op kweek in een grote vijver leeft en veel tegen elkaar zwemt, zijn hun vinnen beschadigd. Wilde zalm heeft hier weinig tot geen last van.

Kent u nog andere voedselfraudes en oplossingen om hiermee om te gaan? Laat het ons weten!

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren