Weglaten van de THT-datum op lang houdbare producten leidt tot minder verspilling

29.03.2017 | Branchenieuws | 429 keer bekeken
Weglaten van de THT-datum op lang houdbare producten leidt tot minder verspilling

Uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research blijkt dat het weglaten van de THT-datum op lang houdbare producten tot 12 procent minder verspilling leidt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Als de THT-aanduiding op lang houdbare producten wordt vervangen door de uitdrukking lang houdbaar wordt er volgens de onderzoekers 31 procent minder weggegooid.

Het kabinet zal zich op grond van de resultaten van dit onderzoek  blijven inzetten voor het uitbreiden van de Europese lijst met producten waarop geen datumaanduiding van houdbaarheid nodig is. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit het rapport blijkt verder dat met de term ‘Kwaliteit gegarandeerd tot [datum]′ er tot 5 procent minder weggegooid wordt. De termen ‘Best te gebruiken voor [datum]′ en ‘Geproduceerd op [datum]′ zorgen ervoor dat er juist tot  4 procent en 6 procent meer weg wordt gegooid. De term ‘Na [datum] kijken, ruiken en proeven′ geeft geen verschillen in weggooigedrag ten opzichte van de huidige THT-datum.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren