​Welke materialen zijn geschikt voor 3D printen?

25.02.2015 | Trends | 3307 keer bekeken

3D printen kan gebeuren met verschillende materialen. De meest gebruikte stof is kunststof, maar er is tegenwoordig van alles mogelijk. Van hout tot titanium en zelfs bioprinten behoort tot op de opties, waardoor organen geprint kunnen worden.

Toch wordt in de verpakkingsbranche vooral gekeken naar verschillende soorten kunststof als het gaat om het printen met filamenten. De meest gebruikte kunststof is polylactide (PLA), een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic. De stof is ondoorzichtig tot semi-transparant en krimpt bijna niet als het gebruikt wordt in een 3D-printer. Het geeft een sterk geprint voorwerp en wordt hierdoor ingezet voor grotere objecten met veel details en scherpe randen. Vooral prototypes worden geprint met deze kunststof. Het heeft een lage smelttemperatuur, waardoor het minder goed bestand is tegen hitte dan een andere veelgebruikte kunststof in de 3D wereld: Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)

ABS
ABS wordt ook wel liefkozend 'Lego-kunststof' genoemd, naar de speelgoedblokjes die van dit materiaal gemaakt worden. Het is de stof die het langst in gebruik is in de wereld van 3D printen. De stof is gemiddeld iets goedkoper dan PLA en glanst iets minder. Verschil zit hem vooral in de wendbaarheid: ABS is flexibeler dan PLA. Door deze flexibiliteit krimpt de stof veel meer tijdens het printen.

Naast Legoblokjes wordt ABS ook vaak gebruikt voor het printen van verbindingsstukken en bakjes. Want ondanks dat de stof flexibeler is dan PLA, blijft het taai en stug. Doordat de smelttemperatuur hoger ligt, is deze kunststof geschikter voor gebruik in machines. Het wordt vooral ingezet voor kleinere objecten.

PA
Een stof die ook vaak gebruikt wordt als filament is nylon (PA). Het is als enige van de bovengenoemde stoffen doorzichtig en wordt veel gebruikt in de machine- en auto-industrie, omdat het een bijzondere chemische en UV-bestendigheid heeft. Ook heeft deze kunststof de hoogste smelttemperatuur, wat hem geschikt maakt voor deze branche.

Staal
Met het juiste materiaal en de juiste printtechniek, blijkt het nu al mogelijk zijn om een constructie te maken die sterker is dan staal. Duitse onderzoekers van de Karlsruhe Institute of Technology ontdekten dat het met de Nanoscribe Laser lithography Printer mogelijk is om microscopische structuren aan te brengen die minder dicht zijn dan water, maar sterker dan staal. "Dit is het eerste wetenschappelijke bewijs dat dit soort materiaal überhaupt bestaat," zegt promovendus Jens Brauer tegen tijdschrift The Conversation.

Dit is het derde artikel in een nieuwe reeks over 3D printen. Onze partner Vink Kunststoffen levert 3D printers en 3D printoplossingen voor de verpakkingssector.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren