Wereldprimeur in Ede: samenwerking tussen 3 co-robots

14.06.2017 | Branchenieuws | 710 keer bekeken
Wereldprimeur in Ede: samenwerking tussen 3 co-robots

Doekle Terpstra, sinds 1 februari voorzitter van UNETO-VNI, stelde op 8 juni, samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap, door middel van een druk op de knop de eerste samenwerking tussen 3 collaboratieve robots (co-robots) in werking. Hij deed dat bij ABB, dat de allereerste samenwerking ter wereld tussen de drie robots gebruikt in de nieuwe productie- en mechanisatielijn voor de assemblage van een nieuwe hollewanddoos.

YuMi-robots

De YuMi is met zijn twee armen en menselijke afmetingen een opmerkelijke verschijning. Sinds de Hannover Messe van 2015, waar hij voor het eerst aan het publiek werd getoond, is een nieuw tijdperk begonnen waarin mens en robot collegiaal naast elkaar werken. Robotisering speelt een steeds belangrijkere rol in de fabriek. Waar de robot voorheen nog vaak in een kooi of achter een hek werd weggestopt of in zijn bewegingen beperkt werd, zijn collaboratieve robots, waarbij mens en robot echt zij aan zij werken, de nieuwe norm.

Lees het hele artikel op Maakindustrie.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren