Wereldwijd onderzoek naar kunststof verpakkingen

26.09.2014 | Branchenieuws | 1557 keer bekeken

De markt voor kunststof verpakkingen wordt vaak gezien als een grillige en complexe markt. Marktonderzoeksbureau Ceresana heeft onlangs een studie gepubliceerd over de wereldmarkt voor harde kunststof verpakkingen. Uit dit onderzoek blijkt dat de vraag naar harde kunststof verpakkingen in 2021 wereldwijd zo'n 46 miljoen ton zal bedragen. Lees hier de belangrijkste conclusies uit dit onderzoek.

PET-flessen

In het verleden hadden PET-verpakkingen vooral een zeer hoog marktaandeel in de segmenten koolzuurhoudende frisdrank en flessenwater. Nu kunnen PET-verpakkingen ook worden gevonden in de segmenten levensmiddelen, vruchtensap of huishoudelijke chemicaliën. Vooral in delen van Zuidoost-Azië kan de markt van PET-flessen nog groeien omdat daar op dit moment nog weinig frisdrank in kunststof flessen wordt verkocht. Dit is het tegenovergestelde van Europese landen waar wel veel frisdrank in plastic flessen wordt verkocht.

Veel factoren van invloed

Toch is ook in Europa de markt van harde kunststoffen grillig door concurrentie van flexibele kunststoffen, het streven om flessen lichter te maken en duurzaamheidsoverwegingen. Buiten dat is er een trend om traditionele materialen te vervangen door kunststof, terwijl tegelijkertijd harde kunststof verpakkingen onder druk staan.

Buiten deze product-specifieke redenen zijn er ook sociaal-economische redenen die de productie van kunststof beïnvloeden. Veel geïndustrialiseerde landen ondervinden de gevolgen van de economische crisis, zoals toenemende werkeloosheid en als gevolg daarvan een afname van het besteedbare inkomen. Verder beïnvloeden belastingmaatregelen en recyclingsystemen de markt.

Een laatste factor is de sterke opkomst van biobased verpakkingen. Een voorbeeld is de ‘plantbottle’ van Coca Cola die gemaakt is van plantaardig PET, ook wel PEF genoemd.

Conclusie

Kortom, er zijn grote regionale en sociaal-economische verschillen die de productie en het groeipotentieel van kunststof verpakkingen beïnvloeden. Dit vraagt om een zeer specifieke investering .

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren