Werk vinden bij een verpakkingsbedrijf: moeilijk of niet?

05.12.2014 | Branchenieuws | 1151 keer bekeken

In een van onze artikelen bekeken we het personeelsbeleid bij verpakkingsbedrijven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel bedrijven moeite hebben om het juiste personeel te vinden. Iets minder dan 40 procent van de ondervraagde bedrijven op de Macropak ziet het vinden van geschikt personeel als één van de grootste struikelblokken in het vakgebied. Bijna een kwart van de leveranciers heeft op dit moment vacatures open staan. In april 2015 organiseert het NVC daarom de conferentie “Well-Educated in Packaging”, die specifiek over dit onderwerp gaat.

Toch blijkt werk zóeken in de verpakkingssector ook niet eenvoudig, getuige de reacties op ons artikel. Drie mensen reageerden onder het artikel dat ze op zoek zijn naar werk in de verpakkingssector, maar niet aan de slag komen.

Aan welke eisen voldoen?

Daarnaast geven twee mensen aan dat werkgevers de verkeerde eisen stellen aan hun nieuwe personeel. “Ze [de werknemers, red.] kunnen hele mooie PowerPoint presentaties maken en vergaderingen organiseren, maar feitelijk tot de kern komen en resultaten boeken is er niet bij” aldus één van de reacties op het artikel.

Meningsverschil

Er lijkt dus een duidelijk meningsverschil te bestaan over de benodigde kennis in de sector. Verpakkingsbedrijven zoeken mensen die allround zijn opgeleid en op verschillende gebieden inzetbaar zijn, terwijl vooral de iets oudere werknemers veel praktische ervaring hebben, en soms minder theoretische kennis. Of, zoals Marion Richter van recruitmentbedrijf Lytz al aangaf: “Bedrijven zijn op zoek naar het schaap met de 5 poten en geven kandidaten die niet aan álle eisen voldoen vaak geen kans.” Kortom; werknemers vinden dat werkgevers teveel waarde hechten aan theoretische kennis van hun personeel en daardoor essentiële vakkennis mislopen. Omgekeerd zeggen werkgevers in het onderzoek dat er een gebrek is aan goede vakmensen en dat de opleidingen zoals gevolgd door nieuw personeel slecht aansluiten op de praktijk.

Wat zijn uw ervaringen op het gebied van werk zoeken in de verpakkingssector? Wat zou er volgens u moeten veranderen in de sector om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • michael nieuwesteeg
  12.12.2014 - 00:44 uur | michael nieuwesteeg

  Duidelijk dat de kenniseconomie qua verpakken meer aandacht nodig heeft, zowel in het Reguliere Hoger Onderwijs (18-24jr) als in de bedrijfsopleidingen (25-67jr). Kom allen op 23 april 2015 naar de 1st Conference on the Future of Business Education in Packaging in Enschede en denk/doe mee!

 • Nynke Arntzen
  09.12.2014 - 09:18 uur | Nynke Arntzen

  Als starter in deze sector kan ik mij aansluiten bij Daan. Daarbij wil ik aan toevoegen dat het voor een starter voornamelijk een kwestie van reageren op vacatures, ook al sluiten de vereiste competenties niet altijd aan. Zo zouden we de bedrijven er van kunnen overtuigen dat er wel degelijk meer verpakkingskundigen rondlopen dan ze denken, maar dat bedrijven dienen te investeren in hen, in de toekomst. Doordat de bedrijven zich veeleisend opstellen zullen ze niet vinden wat ze zoeken. Op zoek naar de gulden middenweg.

 • Daan van Vugt
  08.12.2014 - 19:03 uur | Daan van Vugt

  Naar mijn mening wordt er vaak gezocht naar iemand met veel ervaring binnen de verpakkingsindustrie behandeld worden. Hierdoor kan een net afgestudeerde verpakkingsontwikkelaar zoals ikzelf (food packaging aan de HAS in 's Hertogenbosch) gauw afgeschrokken worden door het eisenpakket dat bij vele vacatures staat. Ervaring moet je opdoen en daarnaast bied een frisse blik & dosis enthousiasme mogelijk ook een oplossing.