“Wie de verpakking en zijn communicatie weet te verenigen, ziet dat hij meer bereikt"

20.10.2016 | Beursnieuws | 877 keer bekeken
“Wie de verpakking en zijn communicatie weet te verenigen, ziet dat hij meer bereikt"

Merken proberen steeds vaker hun normen en waarden over te brengen op de consument, maar zit deze hier wel op te wachten? Alleen als het oprecht is, zo stelt Steve Osborne, managing director van brandingbureau Osborne Pike.

Volgens Osborne, die meer dan tien jaar in Nederland heeft gewerkt, maar tegenwoordig in Engeland gestationeerd is, denken veel merken dat consumenten veel met ze bezig zijn. “Dit valt in de praktijk vaak vies tegen.” Toch anticiperen merken vaak op deze aanname door hun normen, waarden en verhalen over achterliggende gedachten bij het merk te pas en te onpas te vertellen. “Maar wie logisch nadenkt, weet dat consumenten altijd druk zijn. Tijd is geld, dus waarom zouden ze zoveel tijd aan jouw merk besteden?”, vraagt Osborne zich hardop af.

De achterliggende gedachte van deze boodschappen is de aandacht vangen van consumenten, en nog meer in de hersenen van consumenten nestelen. “Aandacht is het meest schaarse goed van de 21ste eeuw.” Merken zouden zich daarom volgens Osborne moeten afvragen of het echt belangrijk is dat ze overal een mening over hebben of over een bepaald onderwerp iets uitstralen. “Het gaat al met al om het verkopen van je product, tenzij je boodschap echt gemeend is.”

Als voorbeeld noemt Osborne Tony’s Chocolonely, dat een duidelijk standpunt heeft over slaafvrije chocolade. “Dit verhaal is het vertellen waard en voor mensen echt een reden om deze chocolade te kopen. Bij andere merken zie je dat verhalen over duurzaamheid en verantwoordelijkheid vaak niets meer zijn dan een dunne laag.”

Aanwezigheid
Kies in dat geval voor een andere manier van aanwezig zijn, stelt Osborne. “Je moet op zoveel mogelijk verschillende punten aanwezig zijn. Coca Cola doet dat bijvoorbeeld heel goed: er zijn weinig plekken waar je meer dan 100 meter van het merk vandaan bent.” Ook verpakkingen spelen hierbij een grote rol. “Wie de verpakking en zijn communicatie weet te verenigen, ziet dat hij meer bereikt dan met slechts een goed verhaal.”

Door de verpakking af te stemmen op de communicatie en vice versa, wordt een product meer dan slechts iets wat het merk probeert te zenden. “Je ziet het in het schap, maar koppelt direct de boodschap eraan die je hebt gehoord.” Soms gebeurt het per ongeluk dat dit goed op elkaar afgestemd wordt, maar vaak draait het teveel om communicatie en te weinig om het merk. “Je kunt natuurlijk bakken marketingbudget over de balk gooien en dan zullen mensen je merk herkennen, maar erg efficiënt is het niet.


Steve Osborn is spreker tijdens Packaging Innovations op 23 en 34 november. Registreren kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren