'Wie investeert in duurzaamheid, moet keuzes maken'

12.04.2016 | Beursnieuws | 880 keer bekeken
'Wie investeert in duurzaamheid, moet keuzes maken'

Wie op zoek is naar een duurzame verpakking die het mogelijk maakt om de houdbaarheid te verlengen, kan volgens Patrick Gerritsen van Bio4Pack het beste kiezen voor laminaten verpakkingen. Deze verpakkingen, die bestaan uit kleine lagen in plaats van één monolaag, heeft vele voordelen, zo vertelde Gerritsen vandaag tijdens een seminar op de Empack 2016.

Duurzaamheid is volgens Gerritsen al langer op weg om een containerbegrip te worden, terwijl er in de markt en onder deze noemer steeds meer mooie dingen gedaan worden. “Er zijn verschillende hoeken waar vanuit duurzaamheid bekeken kan worden. De een kiest vanuit economische redenen voor een duurzame verpakking, terwijl de andere het  vanuit ecologisch of sociaal oogpunt een aantrekkelijke optie is.”

Wie in het midden van al deze cirkels komt, komt volgens Gerritsen pas echt bij duurzaamheid uit. “En daar probeert Bio4Pack een brug te slaan tussen leveranciers, consumenten, overheid en andere partijen om samen te bereiken dat duurzame verpakkingen niet alleen in het schap staan, maar ook daadwerkelijk aantrekkelijk en dus verkocht worden.”

Laminaat
Bio4Pack werkt vooral met duurzame laminaten. Het materiaal bestaat hierbij uit verschillende lagen in plaats van een monolaag. Dit heeft als grootste voordeel dat de houdbaarheid verlengd wordt. “En dat levert ook weer een hoop voordelen op, die ook duurzaam zijn.” Gerritsen doelt hierbij waarschijnlijk op het verminderen van voedselverspilling, wat als een groot probleem wordt gezien in de food- en verpakkingsindustrie.

Volgens Gerritsen gaan duurzame verpakkingen ook over keuzes maken. “Met Bio4pack maken we hernieuwbare en composteerbare verpakkingen. Als we een verpakking moeten ontwikkelen voor een product dat een schapwaarde heeft van ongeveer een jaar, ligt een composteerbare verpakking niet voor de hand. Wij kunnen er niets aan doen dat in het klimaat van supermarkt die verpakking zichzelf langzaam begint af te breken.”

De hernieuwbare verpakkingen, die voornamelijk van suikerriet geproduceerd worden, zijn geen slechte vervanger als de composteerbare verpakking niet werkt. “Er valt een enorme CO2-besparing te behalen als je het vergelijkt met de productie van ‘gewone’ kunststofverpakkingen.”

Al met al zou Gerritsen vooral graag zien dat mensen hun dromen achterna jagen, ook als het gaat om duurzame verpakkingen. “Als ik door de supermarkt loop, zie ik nog steeds een heleboel verpakkingen die ik graag zou willen veranderen. Daar wil ik naar streven, met Bio4Pack.”

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren