Witte coating in blikken: wat is dat precies?

22.11.2016 | Branchenieuws | 428 keer bekeken
Witte coating in blikken: wat is dat precies?

Aan de binnenkant van conservenblikken zit een laag kunststof en deze coating zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke stoffen in je product terechtkomen. Maar hoe zit het precies met die witte coating in je product? Wat is toegestaan en wat niet?

BPA/Witte Coating
Het is goed mogelijk dat in de coating Bisfnol A (BPA) kan zitten. Als je teveel BPA binnenkrijgt kan dat schadelijke gevolgen hebben. Dit komt alleen voor bij hoge hoeveelheden, die ver boven de Europese normen vallen. Als je een normaal voedingspatroon hebt is de kans klein dat je aan de maximale hoeveelheid komt. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft bepaald dat een mens per dag 0,004 milligram BA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen. Als een volwassene bijvoorbeeld 70 kilo weegt betekent dit dat hij 0,28 milligram per dag mag eten.

Wetgeving
Er is veel controle en wetgeving als het gaat om de veiligheid van verpakkingsmaterialen. In Nederland zijn de voedselcontactmaterialen geregeld in het Warenwetbesluit Verpakkingen en gebruiksartikelen (WVG). Fabrikanten moeten testen of er geen gevaarlijke stoffen vanuit de verpakking in het voedsel terecht komt. Dit geldt ook voor coating. 

Een beetje kan geen kwaad
Als het toch voorkomt dat je een beetje kunststof eet, is dat geen probleem. Houd wel altijd goed in de gaten dat er geen verpakkingsmateriaal in je eten komt, teveel is natuurlijk nooit goed. Gebruik bijvoorbeeld altijd een goedwerkende blikopener of gebruik geen mes om het laatste restant uit je blik te halen, maar gebruik een houten voorwerp.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren