YASKAWA levert totaalpakket robotica, besturings- en aandrijftechniek

14.01.2014 | Branchenieuws | 919 keer bekeken

Met de overname van VIPA PLC en HMI systemen heeft Yaskawa het leveringsprogramma voor industriële automatisering verder uitgebreid. Naast robotica, frequentieregelingen en servotechniek biedt Yaskawa een compleet pakket inclusief besturingssystemen.

Op de recente SPS/IPC beurs werd een mooi voorbeeld van de mogelijkheden getoond door systeempartner Overveld Packaging. Er was een flexibele verpakkingscel te zien, gebruikmakend van componenten uit het Yaskawa/VIPA productgamma. De 6-assige HP20F robot voorzien van de compacte FS100 besturing verzorgt het verpakkingsproces, terwijl Yaskawa frequentieregelaars en servo-aandrijvingen worden gebruikt om de periferie aan te sturen. 

De complete cel wordt aangestuurd door een VIPA PLC voorzien van HMI met gebruiksvriendelijk menu, waardoor de cel eenvoudig kan worden omgesteld naar een ander product. De communicatie tussen de verschillende Yaskawa/VIPA componenten verloopt daarbij via Profinet.

De verpakkingscel is een mooi voorbeeld van efficiënt en flexibel automatisch verpakken, inmiddels zijn er al verschillende systemen geleverd aan diverse eindgebruikers.

> Vraag meer informatie aan


MOTOSync koppeling PLC/robot
Een interessante noviteit is de nieuwe „realtime“ koppeling tussen PLC en robotbesturing, “MOTOSync”. Met deze innovatie wordt het mogelijk om rechtstreeks vanuit de PLC besturing te geven opdrachten te geven aan de robot. De robotcontroller fungeert daarbij als motion controller voor de bewegingen van de 6 assen van de robot, waarbij de posities voor oppak en aflegposities vanuit de PLC worden berekend. Op deze manier wordt het eenvoudiger gemaakt om robots te integreren in verpakkingslijnen of andere automatiseringen. Er is minder specifieke robotkennis nodig voor de programmering, de intelligentie wordt op PLC niveau gebracht. Een ander belangrijk voordeel is dat de volledige bediening van de robot via de HMI van de PLC kan lopen, waardoor het voor operators veel eenvoudiger wordt om de robot te bedienen.

Oplossingen voor Picking, Packing en Palletising
Yaskawa heeft deze nieuwe ontwikkeling op de markt gebracht om de “drempel” voor inzet van robots te verlagen. Voor Picking, Packing & Palletising heeft Yaskawa een brede range van robots beschikbaar. Voor extreem snelle pick&place toepassingen is er de MPP3 “delta” robot. Voor snelle en flexibele verpakkingsoplossingen zijn er de 6-assige MH5 en HP20F robots en voor het palletiseren is er een range van maar liefst 6 verschillende MPL robots met diverse payloads. Het totale gamma aan Yaskawa robots kent ruim 100 verschillende bouwvormen, van 4- tot en met 15-assige robots, met payloads van 2 kg. tot en met 800 kg.

Op het gebied van aandrijftechniek heeft Yaskawa de hoogwaardige Sigma-5 servotechniek met een brede range van 30W tot en met 55 kW. Voor frequentieregelingen wordt het bereik vanaf 0,1 kW tot en met 630 kW afgedekt, waarbij de bekende hoge performance en betrouwbaarheid al bijna 100 jaar het handelsmerk is van de Yaskawa producten.

In de Benelux worden de Yaskawa producten ondersteund door een deskundig en ervaren team van specialisten vanuit de vestiging aan het Science Park Eindhoven in Son. Advisering, opleiding, inbedrijfname en programmering zorgen voor een goede samenwerking met machinebouwers en eindgebruikers.

> Vraag meer informatie aan

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren