Zeewier milieuvriendelijkste grondstof biobased plastic

11.01.2016 | Branchenieuws | 1134 keer bekeken
Zeewier milieuvriendelijkste grondstof biobased plastic

Uit onderzoek van het wetenschapsinstituut LEI Wageningen UR blijkt dat plastic gemaakt van zeewier milieuvriendelijker is dan plastic van suikerriet of maïs.

Wetenschappers van LEI Wageningen UR onderzochten door middel van een levenscyclusanalyse de impact van de productieketen van bioplastic op het milieu. Hierdoor zijn de onderzoekers erachter gekomen dat delen in de productieketen nog duurzamer kunnen.

Zo is zeewier volgens hen een duurzamere grondstof voor bioplastic dan maïs of suikerriet, omdat zeewier zijn voedingsstoffen rechtstreeks uit het water haalt. Bovendien zijn er bij de teelt - in tegenstelling tot maïs en suikerriet, waarvan bioplastic doorgaan wordt gemaakt - geen meststoffen nodig.

Tijdens de levenscyclusanalyse zijn de onderzoekers erachter gekomen dat ook de teelt van zeewier nog duurzamer kan, door de teelt op een duurzamere locatie te laten plaatsvinden. Ook kan de afvalverwerking van het product verbeteren. Door de stoffen die overblijven zo hoogwaardig te verwerken kan bioplastic van zeewier nog groener worden.  

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • toon eerdekens
    13.01.2016 - 21:03 uur | toon eerdekens

    En nu de vraag die moet gesteld worden: Hoe biologisch afbreekbaar is dit zeewierplastic?
    Is het net zo fataal voor onze rivieren, en oceanen???