Zwart kunststof makkelijker op te sporen voor recycling

21.06.2016 | Branchenieuws | 597 keer bekeken
Zwart kunststof makkelijker op te sporen voor recycling

Zwart plastic: het is al jaren moeilijk voor afvalverwerkers om deze kunststof voor recycling te sorteren. Het Duitse bedrijf Steinert wil met hun machine niet alleen zwart kunststof, maar ook verschillende soorten hierin makkelijk te sorteren maken.

Plastic wordt tot nu toe aan de hand van optische apparatuur gesorteerd op kleur. Doordat zwart nauwelijks kleur bevat, is het moeilijk om dit op deze manier te detecteren. De verschillende soorten plastic onder zwart kunststof is al helemaal niet mogelijk. 

Door te werken met spectroscopie kan de machine van Steinert dit wel. Dit is een lichtbron die op de kunststof geschenen wordt. Aan de hand van het licht dat reflecteert, kan een camera het soort kunststof analyseren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kunststofsoorten als PE, PP, PVC. Hierdoor is het mogelijk om hoogwaardig nieuw materiaal hiervan te maken. 

Pigment
De software zorgt dat het herkende deel wordt doorgegeven aan de besturing die op zijn beurt de high-speed ventielen aanstuurt. De stukken plastic worden daarmee van de band geschoten.

Een andere manier om dit probleem tegen te gaan is het aanpassen van het soort kunststof. Wrap, een Britse organisatie, heeft een speciaal pigment verwerkt in het plastic. Op die manier is het zwarte kunststof ook makkelijk te detecteren voor andere sorteermachines. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren