Peter Paul de Bie

Peter Paul de Bie

Functie:
Manager Sales & Technology bij Electro ABI B.V.
Website:
www.abi.nl

Over Peter Paul de Bie

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
De verpakkingsindustrie zit in mijn bloed: ik ben de vierde generatie binnen een bedrijf dat al bijna honderd jaar bestaat. Het begon als een klein zaakje in Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een grote internationale onderneming. Ik heb eerst Technische Bedrijfskunde gestudeerd en daarna International Business. M’n vader heeft me nooit gedwongen om in het bedrijf te gaan werken, maar je groeit er toch mee op. Nu doe ik dit samen met mijn zus, met mijn vader op de achtergrond.

Sinds 3,5 jaar werk ik nu in het bedrijf. Wij leveren met het hele bedrijf al jaren het merendeel van onze producten aan machinebouwers. Een heel groot deel daarvan komt uit de verpakkingsbranche. We bedienen vooral Benelux, maar gaan langzaam ook steeds internationaler kijken. Duitsland, Italië: in Nederland staat de robot nog in de kinderschoenen, terwijl ze in Amerika en Korea al veel verder zijn. Daar kijken we ook naar.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Drie jaar geleden zijn we begonnen met de Delta Robot Lijn, die producten op kan pakken en verplaatsen. We zijn daarmee bijna alleen in de verpakkingswereld. Van bonbonnetjes op een treetje tot zakjes in een doos: van alles kan de robot oppakken, als het maar niet te zwaar is. Ik ben trots dat ik aan het begin van deze ontwikkeling heb mogen staan.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Omdat we een groot aanbod hebben in robots en machines, kunnen we snel werken in een oplossing naar de klant toe.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Globalisering betekent dat er internationaler geproduceerd gaat worden. Als je dat combineert met het feit dat mensen steeds duurder worden gaat automatisering en robotisering overal belangrijker worden. Daar moeten we naar gaan kijken. Zowel het product als de verpakking als de machine moet veranderen.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
De buitenlandse innovaties op het gebied van robots zijn veelal hetzelfde. De robots die ze in Japan gebruiken, zie je ook terug in Brazilië en Canada. Op dat vakgebied zal er weinig veranderen.

Als ik kijk naar opleidingen zou ik in Nederland wel een duidelijkere samenwerking willen zien tussen opleiding en industrie. Steeds meer meewerken in bedrijven in plaats van te lang op school blijven. In Duitsland is er veel meer werk in de praktijk, dat zouden wij ook moeten hebben.

Wat inspireert u als ondernemer?
Als ik rondloop in de supermarkt en ik kijk om me heen, zie ik ontzettend veel producten waar wij aan mee hebben gewerkt in kleine stapjes om dat zo snel mogelijk van de band naar de klant te krijgen. Het is een groot proces, waar wij als bedrijf toch veel invloed op hebben. Het inspireert mij ontzettend om dit in goede banen te laten lopen.